Je li se Budimpešta, glavni grad Mađarske, ikad našla u vašem notesu kao poželjno mjesto za posjetiti? Ako je, iz našeg višekratnog iskustva vam kažemo – dobro ste učinili i što prije to ponovite. Ako niste do sad bili tamo, što prije odite jer trenutno je ljepša i uzbudljivija nego ikad.

Udaljena tri sata vožnje od Zagreba, pravi je turistički mamac. Praktički nam je bliža od pola gradova naše obale.
Krajem ljeta uputili smo se tamo na sedmodnevni izlet i donosimo uzbudljiva mjesta koja morate posjetiti.

Prijevoz i gdje parkirati u gradu kakav je Budimpešta

Od Zagreba do Budimpešte stižemo za tri sata ugodne vožnje autocestom. Prije granice, na benzinskoj stanici pri skretanju za Donji Miholjac kupili smo vinjetu koja traje 10 dana i košta nešto više od 90 kuna. Povoljno, s obzirom da su pokrivene sve cestarine u oba smjera u Mađarskoj.

Od petka u 18 sati do ponedjeljka u 8 sati ujutro parking u Budimpešti je besplatan. Tada možete parkirati u manjeviše svim ulicama u centru s označenim parkingom.
Preko tjedna cijene parkinga u centru su paprene tako da, dolazite li vašim automobilom, preporučujemo odlazak u jednu od stotinu garaža ili čuvanih parkinga. Oni imaju naziv parkoló i koštaju od 1.000 Forinti dnevno naviše. 100 forinti je trenutno oko 2,15 kuna.
Tu najpovoljniju opciju odabrali smo i mi i sparkirali automobil blizu shopping centra Westend na Westend Külső parkoló, ulica Lehel 1c. Prilično prašnjavo tlo čini ga neuglednim, no jeftinoća ga čini neodoljivim.

Gradom smo uglavnom pješačili, a nekoliko puta smo uzeli i taxi umjerene cijene – funkcionira Bolt aplikacija koju koristimo i u Hrvatskoj. Vozili smo se i metroom koji je brz i nema gužve – karta se kupuje na kiosku pred stanicom ili na automatu na ulici. Neke linije trenutno ne voze zbog radova, no tada voze zamjenski busevi sličnom trasom.

Budimpešta – izuzetno turistički orijentiran grad u kojem nećete imati problem naći smještaj

Situacija s globalnom epidemijom je takva da trenutno i nema previše turista kako je bilo do prije godinu i pol. Međutim, prilično liberalno epidemiološko stanje u Mađarskoj u kojoj se maska ne nosi aspolutno nigdje Budimpeštu čine vrlo privlačnom posebno mladim ljudima.

Budimpešta

Niz dobrih do odličnih hotela čeka vaš poziv, a ono što mi uvijek preporučujemo je da probate smještaj rezervirati putem Airbnb ili Booking servisa. Na zadnjem imate odlične popuste kakav smo i mi našli za smještaj u 5* butiknom apartmanu u centru grada, na adresi Muzeum körút (bulevar).
Iako u prometnoj ulici, stanovi u zgradama su mahom okrenuti prema unutarnjem, dvorišnom dijelu. To nam je donijelo potreban mir.

Ono što nam je dodatno donijelo mir su vina koja smo povezli u autu iz Zagreba. Odlučili smo se za vina Testament vinarije koju obožavamo već godinama, kao i manjeviše sva vina koja pripredi vrhunski enolog Juraj Sladić. Čim smo stigli u apartman natočili smo po čašu babića Testament Mali T 2016. – divno odležan i ovjenčan zlatom na Decanteru i srebrom na IWC natjecanjima. Ovo vino i nasljednik mu Dalmatian Dog Babić apsolutni su best buy u rangu do 70 kuna.

Budimpešta

Gdje smo jeli?

Sunčani dani i prijelaz iz kolovoza u rujan većinu su Michelinom nagrađenih restorana učinili nedostupnima. Budimpešta ih inače ima sedam. Otišli su, logično, na godišnji odmor do početka ili sredine rujna.
No, naši prijedlozi lijepih gastro lokacija sigurno će vam biti od pomoći odete li u Budimpeštu. Krenimo.

Mazel Tov

Inspirativan restoran u židovskoj četvrti kojega smo posjetili i prije dvije godine i dalje radi punom parom. Iako ima pedesetak stolova u svom zelenilom optočenom natkrivenom prostoru, najčešće je odlično popunjen gostima pa preporučujemo rezervirati. Ako ne stignete rezervirati, naletite neplanski, naći će vam mjesto. Usluga odlična, a hrana seže od odlične jemenske i marokanske juhe, shalshuke i meza, hummusa, babaganoush namaza, preko mesnih i vegetarijanskih glavnih jela. Znaju imati i glazbu uživo. Nemojte odbiti čašu prosecca na početku ručka, a bacite oko i na niz lijepih voćnih limunada koje imaju na listi.
Mazel Tov, Akácfa Utca 47, web stranica

Menza

Ne brinite, hrana ne odgovara imenu. Hrana je puno bolja i presjek je tradicionalne mađarske hrane u prostoru koji je privlačno retro i podsjeća na dobrostojeću menzu 70-tih prošlog stoljeća. Možda bismo rado uz famozan interijer i lijepu terasu vidjeli i najlonke i borosane, no mladi konobari ne bi imali razumijevanja za naše ideje.
Menza Étterem és Kávéház (restoran i kavana) nas je osvojila ukusnim jelima poput pačje paštete s chuttneyem od luka, lovačkim gulašom od gljiva te domaćom tjesteninom uz janjeći ragout. Lijep izbor domaćih vina i šampanjaca.
Menza Étterem és Kávéház, Liszt Ferenc tér 2, web stranica

Buddha Original Wok Bar

Evo nas opet s azijskom hranom. I to još s lancem lokala, njih desetak. Može li gore? Naoko tako izgleda, ali uvjeravamo vas – ova azijska hrana je izvrsna. Mi smo jeli pri vrhu shopping centra Arena (u koji želite otići zbog odličnog šopinga). Lijepo uređen i odvojen od ostatka centra, ovaj restoran nudi jednu od najširih karata azijskih juha, curry umaka i ostalih jela koje možete zamisliti. Naša meta bili su Tom Yum juha s kozicama (51kn) i Pad Thai s kozicama (72kn). Oboje odlično začinjeni nizom začina i povrća (od koje jedno povrće nismo mogli niti razaznati bojom i narezanim oblikom) oboje nam se čini boljim nego išta slično što smo u Zagrebu ikad jeli. Pri kraju smo svratili još jednom i ponovili narudžbu uz dodatnu tajlandsku juhu s povrćem i ponovno je sve bilo izvrsno – bogato začinjeno, hrskavog povrća i orašastih dodataka, savršeno. Je li moguće da Budimpešta u šoping centru nudi bolju azijsku hranu od cijelog Zagreba? Ah…
Buddha Original, Kerepeshi Utca 9 + još 10 lokacija, web stranica

Pata Negra Tapas bar

Jedne večeri gladni nakon dugog hodanja obalom Dunava (vidi niže o obali!) došli smo pri kraju radnog vremena, nešto prije ponoći, u lijepo uređen španjolski tapas bar koji su nam preporučili lokalci na obali. Pun mladih ljudi iz cijelog svijeta, lokal ima dobru vibru. Nasreću i dobru hranu.
Naručili smo krumpire Patatas bravas i mesna jela – sporo pečene teleće obraze i goveđi rep uz sos pačje jetre. Sve je došlo u bogatim umacima pa možda ne izgleda kao Miss stola, ali bilo je jako ukusno.
Uz pratnju genijalnog vina Finca Valpiedra Selection 2012. (kupaža Tempranilla, Graciana i Maturana Tinta) ova večera bila je baš krasna.
Pata Negra Tapas, Kálvin tér 8., web stranica

New York Café 

Evo, kad uđete u ovu renesansnu palaču izgrađenu krajem 19. stoljeća u sekundi dobijete osjećaj što Budimpešta sve može biti – i klasična i elegantna, robusna, ali i moderna i zabavna.
Ovaj ukrasima nabildan interijer odolijevao je svim političkim mijenama, a i danas je monden, divan i drži se ponosno kao dragulj.
Svaki dan od jutra ovdje uživo nastupaju vrsni glazbenici Lugosi Salon Gipsy Band s jednim elegantnim miksom romske i klasične glazbe.
Pojeli smo New York čokoladnu tortu s Valrhona čokoladom (11€) koja je bila dobra i odličan ledeni čaj. Cijene visoke, ali ugođaj i glazba nadoknađuju sve.

New York Café, Erzsébet krt. 9-11 web stranica

Ruszwurm Cukrászda Budai vár

Proslavljena slastičarnica Ruszwurm u dijelu Buda, njihovom Gornjem gradu, u praksi je lijepa slika s vrlo malo tona. Točnije, kolači koji su rađeni po starim receptima puni su margarina, okusa kojega što prije želite zaboraviti. Njihove slavne kremšnite (a kremšnite inače volimo) još dugo nećemo zaboraviti. Ne po dobrom.
Buda je divna za šetnju, a Ruszwurm divna za zaborav.
Ruszwurm, Szentháromság street, web stranica

Budimpešta ima savršena mjesta za zabavu

Prijeđimo odmah na najbolja mjesta:
Szimpla Kert, Kazinczy u. 14, najbolji je i najveći ruin bar smješten u ogromnoj napuštenoj kući pri centru grada. Cijela ta ulica obiluje gastro lokalima mahom street food predznaka.
Szimpla Kert nudi galone dobrog točenog piva, cidera, nešto vina ako baš moraju natočiti i glazbu cijeli dan. Navečer nastupa DJ. Prostor na više razina, obrastao cvijećem, obješenim prozorima, svim bojama koje ste u životu vidjeli i parkiranim oldtimerom usred sobe. Ovo je opis 3% onoga što ćete tamo doživjeti. Ulaz je besplatan.

U dvorištu pokraj nalazi se Karavan fast food dvorište s dvadesetak kamp kućica s hranom koju služe do ranih jutarnjih sati. Mi smo ovaj put svratili na veganske burgere od seitana koji su bili vrlo dobri. Bili bi još bolji da je odrezak seitana bio deblji. A pazite ime kućice – Las Vegans.

Budimpešta

Osim Szimpla Kert ruin bara preporučujemo i dva dvorišna u istoj ulici: Kőleves kert na broju 37-41 i Mika kert na broju 45. Mladi ljudi, dobra glazba, točeno pivo pristojno, kokteli… ha, čujte. Nazovimo to naznakom koktela, no za vrlo pristojan novac.

Od modernih lokala našli smo jedan ekstremno kul uređen, High Five u Király u. 15. Potpuno ludo uređen u pastelno tirkiznim i roza nijansama, uz svjetleće flamingose na zidu, veliku glavu Davida Bowie-a koja izlazi iz zida, stolnog nogometa i surf daske s likom Jim Carry likom. I da, s odličnim koktelima. Tko se voli fotografirati – ovo je prava adresa za vas.

Kad odete u Budim (ili kako oni kažu Buda) svakako prošetajte Ribarskom utvrdom s koje puca panoramski pogled na grad i lijepo se vidi zgrada Parlamenta.
Ne znamo je li dopušteno, ali u susjednom lokalu utočili su nam cvjetno nježni Rajnski rizling uz koji smo razgledavali utvrdu.

I najvažnije – mostovi kojih je Budimpešta puna.
Najpopularniji je Lančani most koji se ovih mjeseci obnavlja i optočen je drvenim skelama.
Uz Lančani most nama je omiljeni Most slobode (Szabadság híd).
Uz obalu Dunava s peštanske strane niz je obalnih lokala koji rade od jutra do kasnih sati (tada se neki pretvaraju i u noćne klubove). A predvečer i noću, kad se upale svjetla na mostovima, nema ništa romantičnije nego sjesti uz obalu i uživati u brodovima koji prolaze. Fascinantno je da uz Dunav uopće nema komaraca.

Mi smo romantiku pojačali bocom Testament Babića iz 2017., dobitnika Decanterovog srebra. Kad se zrakom pronio miris zrelog voća uz začinske arome, pogodite jesu li nam naši mađarski prijatelji koji su u vinu uživali s nama bili zahvalni. Uz tamnu čokoladu i obalu koja je lijeno uranjala u noć bila je to dobitna kombinacija.

Umjesto zaključka članka vrijedi reći da je usluga u restoranima, hotelima i kafićima osrednja. Katkad i prilično ispodprosječna. Zašto? Naše viđenje je kako je to zato jer mnogi lokali na računu gostu donose već zaračunat servis. On varira od 5 do 20%, po našem iskustvu tih dana. Po nama loš način nagrađivanja osoblja.

Jesmo li vas privukli da odete na nekoliko dana u Mađarsku i da Budimpešta nakratko postane vaš dom? Od tri sata vožnje na pola puta nalazi se veliko jezero Balaton. Svratite i prošetajte, zauzima šokantno veliku površinu, a priroda će vas osvojiti.

Budimpešta je grad gdje je lako naći odličnu zabavu. Može li Budimpešta, pak, naći vas ovih mjeseci? Potrudite se da odgovor bude Da.

fotografije: Eat Out Zagreb