Kako su barovi, baš poput hotela i restorana, prirodno okruženje nas koji o njima pišemo na dnevnoj bazi, teško nam je mogla promaknuti glazbena tutnjava koju smo čuli jučer navečer. Kada kažemo Zagreb je postao otužni grad cajki uopće ne pretjerujemo, uostalom pogledajte u nastavku.

Iako smo dolazili iz prilično urbane Radićeve ulice i bili udaljeni barem stotinjak metara od izvora buke, čuli smo neuobičajeno glasnu narodnjačku muziku o čijoj kvaliteti ovdje ne bismo, neka svatko procijeni za sebe iz videa koji stavljamo ispod. Jedno pitanje nam se postavilo odmah – je li ovo Zagreb u 21. stoljeću? Je li ovo urbani grad u kojem se vikendom prolamaju cajke usred noći Trgom bana Jelačića? Onim istim trgom kraj kojeg je nekoliko hotela – prije svih hotel Dubrovnik.

@eatoutzagreb Ima li kraja ovom urlanju koji se prolama vikendom navečer oko ponoći cijelim Trgom bana Jelačića? Ovu narodnjačku buku čuli smo još iz Radićeve, dajle stotinjak metara dalje. I to iz lokala koji se, ironije li, zove Ritam grada. Kakav kaos za grad koji ionako proživljava prilično teške godine obnove. Ovo bi, valjda, trebao biti dio duhovne obnove? Službujućima u gradu koji bi se itekako trebali brinuti o funkcioniranju grada poručujemo: Radno vrijeme ne završava u 16h, tada tek počinje. . #zagreb #zagrebtiktok #narodnjaci #cajke #trgbanajelacica #zagrebcentar #zagreb???????? #narodnamuzika #mladenka #rokenrol #djevojka #eatoutzagreb #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Je li Zagreb postao grad cajki? Lakih nota s istoka koje od sada spadaju i na glavni zagrebački trg, Trg bana Jelačića? I hoćemo li se time predstavljati našim turistima?
Ako pitamo odgovorne za ovo stanje, a rekli bismo da je to ipak Državni inspektorat i službe slične njima, radni dan očito završava u 16 sati.

Našu ugodnu večer koja je započela u prometnoj Tkalčićevoj, nastavila se u Radićevoj ulici prekinula je nesnosna buka. Isprva nam nije bilo jasno otkud se širi i onda smo shvatili. Lokal koji nosi ime Ritam grada pušta najgrlatije narodnjake uz otvorene staklene stijene na katu zgrade na samom Trgu bana Jelačića. Kakva ironija. Je li ovo ritam grada Zagreba? Dopustite da se ne složimo.
Uz to, dotični lokal mjesecima na pročelju nosi reklamu koja izlazi iz gabarita zgrade i ružno baš poput te buke dijelom natkriljuje Gajevu ulicu.
Kratko pitanje za kraj: što rade službe koje se ovim trebaju baviti? Državni inspektorat radi do 16 sati ili? Imamo iznenađenje za sve odgovorne koji ovih mjeseci nisu prisutni u realnosti grada Zagreba – život ne staje u 16 sati kada se uredi zaključaju.

Da se razumijemo, naše recenzije ne sviđaju se svima i često smo jedini koji ukazuju na negativne momente koje nađemo u nekim lokalima, bilo da se radi o restoranima, barovima ili hotelima.
Tako smo jedini pisali kako smatramo da Le Kolač, iako ima izvrsne kolače i izuzetno simpatičnog vlasnika, nije dobar projekt. I da mu brunch koji su PR člancima napumpavali nije dobar. Nakon nekoliko mjeseci je nažalost i zatvorio. Nedavno smo pisali o Peaches & Cream koktel baru i naveli njegove dobre, ali i loše momente. Sve što su odgovorni u tom baru vidjeli je prvi članak ikad koji o njima govori u bilo kojem smjeru osim u superlativu. Ljudi – to se zove realnost. Prihvatite je.
Je li, pobogu, dosta da nam realnost kroje samo i jedino promotivne agencije s gotovim tekstom i fotošopiranim fotografijama?
Što se nas tiče – odavno.

A našu današnju temu zaključujemo tužnom istinom. Da, Zagreb je postao zvučnik za grlene narodnjake na Trgu bana Jelačića. Ta istina je također tužna, ali je također poput ovih iznad – istina.

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana