Kada smo prošle godine u kolovozu otišli na južni grčki otok Kos nismo očekivali čudo. Time je naš pozitivni šok bio veći. Naime, dogodilo nam se i više od čuda pa je i naš članak tako bio intoniran. Dočekale su nas beskonačne nebetonirane (!) plaže, egzotična priroda, vrlo dobra hrana po izuzetno fer cijenama i neodoljivo grčko gostoprimstvo.
Nismo izdržali – otišli smo i ove godine. Putopis otok Kos za 2024. bit će, kako stvari stoje, članak s najviše sadržaja o Grčkoj ikad. I neka, jer otok Kos to zaslužuje. Dobrodošli u priču o čarobnom otoku kristalno čistog mora u srcu egejskog arhipelaga, otoku koji je uspio kroz sva tisućljeća ostati kolijevkom prirode, tradicije i (izuzetno važno) neprijetvorne ljudske dobrote.

Započnimo naš članak Putopis otok Kos ovako: avio prijevoznik Ryanair leti od kasnog proljeća do početka listopada direktno Zagreb – Kos. Cijene povratne karte u samoj špici sezone su iznad 200€, a uokolo ispod. Recimo za rujan su od 115 do 150€ po osobi, ovisno o datumu. Za nešto manje od dva sata stižemo do malene zračne luke Kos i biramo hoćemo li ići taksijem (u kolovozu valja ga naručiti nekoliko sati ranije) koji je oko 20-25€ po osobi za prijevoz do grada Kosa ili autobusom koji košta 3,5€ po osobi. Odabiremo autobus i čekamo ga nekih sat vremena jer ne vozi često. Karte se kupuju u busu, a raspored vožnji je na stanici (50 m lijevo od zgrade zračne luke). Osim od zračne luke do grada Kosa lokalni autobusi KTEL prevoze i do ostalih otočnih središta poput mjesta Kefalos, Mastichari, Marmari, Kardamena itd.
Dobra vijest je da imaju klimu i da su prilično točni s polascima. Alternativno prijevozu taksijem ili autobusom tu je apsolutno i rent-a-car varijanta. Mi smo automobil unajmili na tjedan dana od trećeg dana našeg boravka. Cijena unajmljivanja uz puno osiguranje u kolovozu je oko 50 € po danu (manje gradsko vozilo, srednje je oko 60+ eura).

Putopis otok Kos
Aktualni raspored lokalnog autobusnog prijevoznika KTEL na otoku vidite u linku iznad – Putopis otok Kos

Naš putopis otok Kos donosi: Gdje odsjesti, što jesti te što sve obići i doživjeti

Ovaj praktični vodič bit će vam neupitno od velike koristi bilo da na južni grčki otok Kos dolazite prvi ili drugi put. Dobro će doći i nama samima kada za nekoliko mjeseci odlučimo ići tamo i po treći put.
Što se tiče smještaja naš odabir do sad je bio grad Kos. Tako u petnaestak minuta hoda možemo do središnjih lokala i atrakcija grada, luke i svega što ovaj grad donosi (nešto kasnije i o atrakcijama).
Susjedi na našem zrakoplovnom letu smjestili su se u manjim mjestima koji imaju i nešto nižu cijenu najma (recimo Kefalos ili pak Kardamena – sve redom mjesta s divnim plažama).
Idealno je to da je parking na cijelom otoku potpuno besplatan, što je važna stavka unajmljujete li automobil.
Od smještaja pri gradu Kosu preporučujemo ova tri smještaja: 1. Oceanis Beach & Spa Resort u vlasništvu je agencije TUI Blue i smještaj je isključivo za odrasle, od 18 godina naviše. Nudi nekoliko razina apartmana u čijem sastavu je ili privatni jacuzzi ili privatni bazen, uz još dva veća unutar resorta.
Sobe su prostrane, sadržaji izvrsni, a uređenje besprijekorno. Oceanis je smješten na 7-8 km od centra grada Kosa uz desetak minuta vožnje automobilom, no postoji i prijevoz autobusom. Tik uz njega nalazi se i jedan od najboljih otočkih beach barova Ammos (a ovdje ih ima zaista puno).

Uz to, TUI ima izvrsnu organizaciju dodatnih aktivnosti pa su nas poveli i na nezaboravan izlet na 3 otoka u okolici otoka Kosa: Kalimnos, Plati i Pserimos. Velika preporuka za jednodnevne izlete s otoka Kosa, koštaju već od 20, 30 € uz obrok na brodu ili u otočnoj taverni, a pogotovo u organizaciji TUI agencije.
Dio uz smještaj i izlet, ali i još dodatnih savjeta možete pogledati i u našem videu:

Cijena u Oceanisu, kao što dolikuje razini pet zvjezdica, je u kolovozu nešto iznad 350 € po danu za apartman. Egzotično uređeni kompleks nudi i tri vrlo solidna à la carte restorana.
Alternativa tom resortu je Peridis Family Resort Kos koji također nosi pet zvjezdica. U njemu smo, kao i u Oceanisu, boravili po 3 dana. Njegove cijene sredinom kolovoza idu od 250 € dnevno po apartmanu, no krajem kolovoza kreću već od 150 € po danu. Podsjećamo, direktan dvosatni let iz Zagreba aktualan je sve do početka listopada. U ovom resortu boravi i priličan broj djece pa je vrlo živo, pogotovo na dva bazena.

Treći prijedlog smještaja ima tri zvjezdice – Gaia Garden Hotel u gradu Kosu. Cijena usred kolovoza je oko 160€ za dvokrevetnu sobu po danu (uračunat vrlo dobar doručak). Prednost ovog smještaja, osim očitog – cijene, svakako je 90-ak soba i osoblje koje je ovdje poput dijela obitelji. Diče se i s dva apartmana za mladence, no ukoliko ste mladenci molimo da se o tome sami raspitate – sigurni smo da će vas ovdje tretirati kraljevski.

Na koncu, ukoliko niste za neki od stotinu hotelskih smještaja na velikom otoku Kosu, možete odabrati i neki Airbnb smještaj. One koje smo osobno testirali po nekoliko dana ove i prošle godine bili su korektni. Ovogodišnji je bio blizu hotela Peridis pa smo doslovno prohodali tek 50 metara od jednog do drugog smještaja kako bismo provjerili kako ovdje funkcionira što više smještajnih kapaciteta. Odgovor: vrlo dobro do izvrsno.
Turist je ovdje kralj i cijeli otok je ljeti, kada se broj stanovnika udeseterostruči, okrenut turizmu. Gostoljubivost je ogromna i plijeni na svakom koraku, a gastronomija je spoj grčke i turske kuhinje budući je otok Kos vrlo blizu Turskoj (točnije gradu Bodrumu).

Evo gdje jesti i koja jela naručiti u kojem restoranu, a zatim i na koje plaže ići, kao i koje beach barove preporučujemo.
Restorani u gradu Kosu:
Ali Restaurant – fantastičan pileći souvlaki i dobra gotova jela, cijene od 8 € za predjela te 10 do 15 € za glavna;
Hirodion – janjetina u zavežljaju, punjene pečene paprike, cijene su slične susjednom Ali restoranu;
Mummy’s Cooking (musaka 13 €, ribice 10 €);
Kafeneio Exantas Ouzeri – kafeneio je autentični lokal koji služi odlična mala grčka jela (meze) uz pića – petkom sviraju uživo tradicionalne pjesme. Ovdje nema turista pa ovo smatramo ulovom godine. Cijene povoljne (od 3 do 7 eura po jelu);
Barbouni – na samoj plaži: bijela riba, hobotnica, morski plodovi, mesni odresci. Cijene su više – od 15 do 18 € za topla predjela pa do prosječnih 25, 30 € za glavna jela;
Twin Dragon je tik do Barbouni restorana – odlična azijska jela i vrlo dobra lokalna i svjetska vina po fer cijeni. Cijene jela su mahom od 9 do 15 € po porciji – vaš stol ovdje kao i u Barbouni restoranu rezervirajte dan, dva unaprijed, a naša preporuka je termin oko 20 sati te neki od stolova najbliži moru, na sitnim kamenčićima;

Putopis Otok Kos
Tradicionalna jela u taverni Hirodion Kos
Otkriće godine: Kafeneio (lokal koji služi mala jela, klasični grčki meze) uz pića te petkom ima tradicionalnu glazbu uživo – Exantas Ouzeri

Restorani na otoku kosu izvan grada:
Avli Zia (nestvarni zalazak sunca na uzvisini planinskog sela Zia – rezervirajte mjesto na rooftop terasi, a od jela: punjeno povrće, ukiseljeni krakovi hobotnice, janjetina u pećnici;
Avli Kardamena (zadivljujući dvorišni ambijent pun tradicije i cvijeća – od jela preporučujemo jelovnik br. 1 s nekih pet manjih tradicionalnih jela, kućno vino je vrlo korektno, no imaju i vrhunske etikete na listi – tražite da vas posluži fenomenalni g. Panos.

Putopis Otok Kos
Avli Zia – odlazak na odličnu večeru uz nestvarni zalazak sunca možete vidjeti i na naslovnoj fotografiji putopisa

Neka vam dodatna pomoć i još bolji uvid bude i ovaj video koji smo snimili prvih dana našeg boravka na Kosu:

@eatoutzagreb Pođite s nama na egzotični otok Kos na jugu Grčke. Predivne beskonačne plaže, odlična hrana i ultra gostoljubivi domaćini ovdje su svakodnevnica. Otok Kos dom je velikog Hipokrata, a mali obrti, odlični barovi i niz atrakcija oduševit će vas. Do 1. listopada iz Zagreba za Kos direktno leti Ryanair. U Kosu su cijene vrlo fer, a parking je posvuda besplatan. Znate li za Kos? Vrijeme je da saznate… . #eatoutzagreb #grcka #grčka #putovanje #ljetovanje #ljeto #meso #povrce #kosgreece #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Imali smo posebnu čast surađivati s Turističkom zajednicom grada Kosa te nas je u uredu primila i zamjenica gradonačelnika za turizam, kulturu i volontiranje gđa Matina Voukelatou-Christodoulidi s kojom smo razmijenili viđenja o razvoju turizma u obje zemlje (Grčkoj i Hrvatskoj) te o novim izazovima koje donosi povećanje broja turista danas. Otok Kos zadnjih godina bilježi konstantan rast turista od sigurnih 5% po godini što je dobra vijest. Međutim, kao i sve turističke destinacije dobro mora procijeniti u kojem smjeru turistički ići dalje. Zato ohrabruje vidjeti kako otok Kos ima mlade proaktivne snage koje stvaraju nove strategije razvoja.

Matina Voukelatou-Christodoulidi Kos Greece
Gđa Matina Voukelatou-Christodoulidi zamjenica je gradonačelnika za odjel turizma, kulture i volontiranja

Kada smo već kod kulturnih događanja na otoku Kosu, gotovo svaki drugi dan događa se neki javni nastup, bilo da se radi o koncertu nekog pjevača ili je to pak DJ party ili nešto treće. Dva dana prije našeg dolaska na Kos tamo je na otvorenom nastupio Goran Bregović uz čiji sastav je u nekoliko točaka nastup zabilježio i lokalni orkestar grada Kosa. Gospođa Voukelatou-Christodoulidi navela je kako ovih mjeseci, do jeseni, imaju čak 60 javnih kulturnih nastupa na otoku Kosu.

U još jednom videu (ispod) kojeg smo uspjeli složiti radeći naš projekt “putopis otok Kos” naći ćete naše prijedloge za plaže na otoku Kosu (napomena: fali barem 10 genijalnih plaža, na otoku Kosu ih jednostavno ima bezbroj). Uz to pogledajte i kada se dignuti kako biste zaplivali uz zlatni izlazak sunca, kao i kada je zalazak sunca kada smo išli na jahanje konja uz more. I u moru. Nestvarno. Lokacija na otoku je mjesto Marmari koje ima osamljene plaže za rijetke nudiste te niz farmi konja. Naša preporuka je Erika’s Horse Farm. Cijena jahanja u zalazak sunca je 45 € po osobi.
Nevjerojatno je i da otok Kos ima obiteljsku tvornicu sira Giannu samo od mlijeka lokalnih ovaca i koza – posjetili smo je. Proizvode ovdje i najukusniji sladoled od 100% kozjeg mlijeka koje je nježno te u okusu dotično niti ne možete prepoznati. Ima Kos i Pandrosia proizvode od organski uzgojenih aloe vera ljekovite biljke koju je koristio još i veliki Hipokrat.
A Hipokrat, otac medicine, je ni manje ni više nego s – otoka Kosa.

Volite li provod koji pruža lounge beach bar, ovdje ih je na desetke. Izdvajamo Mylos Beach Bar te Ammos Beach Bar – potonji je uz Oceanis resort.
U Mylosu DJ pušta od prijepodneva. Mylos Kos izuzetno je lijepo uređen i tamo često imaju partyje, baš kao i u Ammos beach baru. U Mylosu na plaži smo naručili pizzu romanu s plodovima mora (losos, kozice itd.) – pizze su im dobre i koštaju od 14-22 €. Pili smo i koktele.

U Beach baru Ammos jeli smo odličan club sendvič za 11 € uz dobar izbor piva, a glazba tamo je uvijek odlična. Generalno ti barovi-klubovi imaju neku vrstu lounge afro glazbe, da je tako nazovemo. Što nam uz valove mora i zvuk neumornih zrikavaca apsolutno odgovara.

Što još posjetiti na otoku Kosu? Vratimo li se na Hipokrata, jednu od najvećih svjetskih figura pa onda možemo isto reći i za otok Kos, ovdje možete na tri razine obići ostatke drevnog iscjeliteljskog hrama Asklepieiona u kojemu je 4 stoljeća prije Krista radio i Hipokrat. Koristio je on već tada i aloe veru u liječenju djelujući i prosvjetiteljski na građane Kosa – govoreći kako bolest nije tu zbog srdžbe bogova te je se može ublažiti ili posve izliječiti podvrgne li se određenim tretmanima. Ulaz u ovo zdanje je 8 € za odrasle.
Pokraj hrama Asklepieiona je i Hipokratova fondacija uz vođene ture. Oboje se, dakle, nalazi desetak minuta vožnje od grada Kosa.
U samom centru grada Kosa, pak, nalazi se Hipokratovo drvo. U današnjem stanju je zadnjih 500 godina, no kažu kako je to izdanak upravo onog drveta pod kojim je 4 stoljeća prije Krista učenike podučavao Hipokrat.

Putopis Otok Kos
Iscjeliteljski hram i škola medicine Asklepieion u kojoj je radio i veliki Hipokrat
Hipokratovo drvo s otoka Kosa
Hipokratovo drvo platane nalazi se u samom centru grada Kosa, pod njim pet puta tjedno navečer nastupa duo uživo – Putopis otok Kos

Uz navedeno svakako preporučujemo posjet Arheološkom muzeju, kao i ostalim povijesnim atrakcijama na otoku Kosu.

Volite li vina, nekoliko je vrlo dobrih vinarija na otoku Kosu. Po nama najbolja i neupitno najljepša je Ktima Akrani koja svoje vinograde ima u blizini mora, što se onda očituje i u mineralnosti određenih vina, pogotovo svježih bijelih. Obišli smo njihov podrum, vidjeli i zavidnu arhivu, a nakon toga uživali u prezentaciji njihovih bijelih i crnih vina. Izvrsno, baš kao i prošle godine kada smo tu svratili, samo za nas izvrsno ju je vodila djelatnica Korina. Hvala joj na tome, jer strast koju osjeća prema vinima prenosi i na goste. Na njihovoj web stranici (link je iznad) pogledajte niz različitih opcija kušanja vina koji koštaju nešto iznad 10 € po osobi, ovisno o broju čaša i tipu vina, kao i o pratećoj hrani i lokalnim sirevima u pratnji. Prepoznali smo među njima i vinski sir lokalne tvornice Giannu koji smo spomenuli u tekstu iznad. Pogled s jedne od najljepših terasa vinarija puca na vinograde i na more. Idila. Ktima Akrani orijentira ponudu bijelih vina na grčkim sortama Malagousia i Assyrtiko (ok, tu je i odličan Chardonnay), dok se kod crnih oslanjaju na provjerene adute Merlot, Cabernet Sauvignon te Granache.
Uz zaista odlična vina (probali smo ih 7, 8 ovaj put) posebno ističemo Ktima Akrani Ritinitis, vino sorte Athiri odležano u velikim bačvama bora. Ovo nesvakidašnje vino nije za svakoga, ali je karakterno i upravo izvrsno predstavlja otok Kos. Njegove bogate arome začinskog bilja – kadulje, smilja te borovih iglica donose egzotiku i užitak kakav se rijetko pruža.

Što se tiče zabave, osim čestih koncerata i partyja do jutra u nekima od beach barova, vrijedi navesti i niz klubova/barova u samom centru grada gdje mladi dolaze na svoje. Uz ulicu Ploutarxou blesa valjda ih je dvadesetak koji rade po principu besplatnog ulaza. Nedaleko se nalazi i zanimljivi klub Sytar koji ima vrlo dobre koktele, dobra grčka vina i glazbu uz DJ-a.
Takav je otok Kos – besplatan je parking, besplatan je ulaz u klubove u samom centru te je na većini plaža besplatno korištenje ležaljki, pijete li bilo koje piće (pa i vodu). Izvrsno i za naše okvire prilično neuobičajeno.

Putopis Otok Kos
Niz barova – klubova nalazi se u samom centru grada i rade do iza ponoći svaki dan – Putopis otok Kos
Sytar bar naša je preporuka na otoku Kosu

Stojimo vam na raspolaganju za eventualne upite oko otoka Kosa, sigurni smo da smo vas itekako zainteresirali za odlazak na jug Grčke.
Naše iskustvo je ovo – već smo dvaput zadnje dvije godine bili tamo, a otići ćemo – eto i odgovora kako nam je bilo – opet nagodinu. Otok Kos je stvoren za užitke, ne propustite ga posjetiti.

Marmari Erika's Horse Farm
S našeg jahanja konja u selu Marmari – Putopis otok Kos

Članak je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom otoka Kosa
fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana