Jeste li ikad bili u Vodnjanu? Ovaj istarski gradić na dva i pol sata vožnje je autocestom od Zagreba. Rekli biste na prvu kako se radi o mirnom mjestu u Istri u blizini mora? I da. Bili biste u pravu, ali tek djelomično. Jer Vodnjan je puno više od toga. Vodnjan (tal. Dignano) je središte najboljih svjetskih maslinovih ulja, odličnih vina, divnih tradicionalnih jela, grad je to s najvišim crkvenim zvonikom i najdužom ulicom u Istri. A ima i barem još stotinu pojedinosti koje vam moraju pobuditi pozornost ljubite li uživanje u prirodnim blagodatima i kulturnoj baštini.
Zaintrigirani? Donosimo naše iskustvo – od ulica Vodnjana, dijela gastronomske ponude pa do plaža koje su na tek nekoliko minuta od središnjeg vodnjanskog trga.

Ako o nekom mjestu u koji dolazite ne znate puno, odlična stvar je svratiti u turističku zajednicu. Turistička zajednica grada Vodnjana nalazi se na glavnom Narodnom trgu na broju 10. Tamo nas je dočekala vedra direktorica Turističke zajednice Vodnjana gospođa Morena Smoljan Makragić i uputila nas na poznate, ali i manje poznate lokacije u gradu i okolici.

Morena Smoljan Makragić
Direktorica Turističke zajednica grada Vodnjana gđa Morena Smoljan Makragić

Na tek dvije minute hoda nalazi se crkva svetog Blaža s najvišim tornjem u Istri (visine 62 metra), a na drugu stranu od Turističke zajednice Vodnjana nastavlja se najduža ulica u Istri, popularna Trgovačka ulica koja je nastala tijekom 18. stoljeća širenjem Vodnjana. Duža od kilometra bila je središte obrta i trgovina postolara, krojača, torbara, bačvara… Između mnogih lokala spomenimo poznatog postolara Erminia Vojvodu čije cipele su kupovali, osim stanovnika Vodnjana i šire okolice, čak i mnogi stranci.
Danas se u ovoj ulici nekoliko umjetničkih galerija i tek manji dio trgovina.

Da se vratimo na crkvu sv. Blaža, osim iznimne ljepote izvana i iznutra, ova crkva poznata je po čuvanju relikvija i neraspadnutih dijela svetaca iza oltara, kao i po zbirci sakralne umjetnosti.
Također, u Vodnjanu svakih nekoliko dana možete u interaktivno razgledavanje grada uz licencirane vodiče – utorkom na talijanskom i engleskom jeziku, a četvrtkom na hrvatskom i njemačkom. Sve informacije o ovom kao i ostalim bogatim događanjima u Vodnjanu (od glazbenih koncerata, Beera festivala, Fitness Challenge natjecanja, kino projekcija itd.) pogledajte u kalendaru događanja TZ Grada Vodnjana.
U gradu ćete naći i mnoge šarene murale koji ovaj mirni grad čine modernim i veselim.

Vodnjan – grad ukusnih specijaliteta nona, Bumbarske torte, specialty kave i najboljih maslinovih ulja na svijetu, a upravo je jedno proglašeno među 10 najzdravijih na svijetu

Kako smo u Vodnjan došli na tri dana, šetnjom gradom svratili smo do obavezne gastronomske stanice – restorana Vodnjanka u Istarskoj ulici 22b. Tamo nas je dočekala vodeća istarska chefica tradicionalnih istarskih specijaliteta Svjetlana Celija, dama koja je prošle godine proslavila 45 godina uspješnog rada. Kaže nam kako se upravo prije nekoliko dana vratila iz Zagreba gdje u Gundulićevoj ul. 16 obitelj Celija ima još jednu Vodnjanku u koju često svratimo kao gosti. Do 27.7. će raditi zagrebački restoran koji vodi kći chefice, Ivana Celija, a onda će na zasluženi godišnji odmor do 19.8.
Vratimo se na vodnjansku Vodnjanku. Ona je godinama, a posebno tijekom ljetnih sezona, bila središte gastronomskih užitaka poznatih Istrijana. Pa je tako u kutu i klavir na kojem su često zasvirali i zapjevali legendarni Livio Morosin i Alen Vitasović. Ovaj restoran, između ostalih, pohodilo je i nekoliko hrvatskih predsjednika, poznati vinari i gastronomski stručnjaci poput velikog, prije dvije godine preminulog, Franka Lukeža.

Chefica Svjetlana Celija Vodnjanka
Chefica Svjetlana Celija u obiteljskom restoranu Vodnjanka u Vodnjanu u kojem radi 46 godina

Budući je odradila izuzetno visoki zagrebački tempo kreirajući sezonska tradicionalna jela, chefica Celija je ovo ljeto u restoranu u Vodnjanu odlučila napraviti pauzu što se tiče klasičnog rada restorana.
No, to je nije spriječilo da nam pripremi nekoliko jela i pokaže širinu i bogatstvo primjene lokalnih namirnica.

Počela je maneštrom od aromatičnog samoniklog koromača koji u Vodnjanu raste posvuda, nastavila famoznim kruhom dobrodošlice s komadićima pršuta i maslina, užancama pršuta iz lokalnog OPG-a i lokalne skute, pripremila je i carpaccio od lisičarki uz mišancu i sir, pljukance s gulašom od boškarina i teleću roladu uz pohane tikvice i žalfiju.

Ivana Celija
Carpaccio od lisičarki na mišanci
Vodnjan
Ručno rađeni pljukanci uz gulaš boškarina

Za desert se kod chefice Celije uvijek nađe tradicionalna Bumbarska torta, kroštule i niz lokalnih deserata.

Bumbarska torta
Bumbarska torta i kroštule, tradicionalni deserti koje ovaj restoran nudi godinama u obje Vodnjanke – onoj u Vodnjanu i Zagrebu

O Bumbarskoj torti, fenomenu koji je jedan od glavnih gastronomskih aduta Vodnjana, pisali smo već nekoliko puta, sjetimo se samo manifestacije o vodnjanskoj špaleti.
Bumbarska torta ima tek tri sastojka, ali donosi izuzetno raskošni okus badema, rajski je meka i prepuna emocijama tradicije. Recept pronađite na webu TZ Vodnjana. Inače, ime torte dolazi od starosjedilaca Vodnjana talijanskog podrijetla koje zovu Bumbari.
Dramatičnom ugođaju unutar Vodnjanke apsolutno pridonose 3D slike lokalne umjetnice Lilie Batel s lutkama koje prikazuju tradicijske poslove nona i nonića Vodnjana – od bačvara, uzgajivača stoke, kovača, vinara, pekara. Krasna je to posveta tradiciji, baš poput jela chefice Celije. Jer jedno je reći da netko kuha tradicionalno poput nona (baka, op.a.), ali to samo po sebi ne znači da se radi o uspješnoj i kvalitetnoj gastronomskoj priči. Chefica Celija uspijeva cijelu priču dignuti na visoku razinu uz najkvalitetnije dostupne lokalne namirnice te koliko je god to moguće kuha sezonski, što je za svaku pohvalu.

Restoran Vodnjanka Vodnjan, Istarska ul. 22b
Restoran Vodnjanka Zagreb, Gundulićeva ul. 16

mail: info@vodnjanka.com
kontakt telefon: +385 (0)95 5153 849
—————————————————————————

Oio Vivo – ne propustite obilazak maslinika i degustaciju, a na mnoge medalje dodaju i upravo primljeno priznanje da je njihovo ulje među 10 najzdravijih maslinovih ulja na svijetu

Velika i zaista ekskluzivna vijest dočekala nas je pri posjetu idilično uređenom masliniku i kušaonici Oio Vivo u Galižani, na tek dvije minute vožnje od grada Vodnjana. Jedno od tri najveća svjetska natjecanja maslinovih ulja, EVOOLEUM, ocijenilo je preciznim kemijskim ispitivanjem kako je Oio Vivo monosortno maslinovo ulje Vodnjanska buža u top 10 najzdravijih maslinovih ulja na svijetu. Promatrali su razinu polifenola koja, osim antioksidativnih svojstava donosi i benefit u krasnim aromama, međutim valja uravnotežiti oboje kako maslinovo ulje ne bi bilo neugodno trpko u ustima. U Oio Vivo modernoj vodnjanskoj uljari uspjeli su upravo to. Sva njihova ulja (4 monosortna i 2 blenda) su u top formi, počevši od blažih ulja Bòn i Vodnjanska buža pa do robusnijih ulja Rozinjole, Istarske Bjelice, te spektakularne autohtone sorte Žižolere (naš favorit) kojoj je upravo Oio Vivo vratio stari sjaj, pa sve do intenzivnog blenda Gajardo. Vodnjanska Buža je bogate zlatne boje sa zelenkastim odsjajem, na nos je zavodljive arome svježe pokošene trave i krasne voćnosti uz orašasti moment. Slično prati i kušanje na usta, uz nježnu pikantnost i lijepu ravnotežu što govori o vrhunskoj maslini i majstorskoj berbi.
Pri degustaciji koju ovdje i zorno demonstriraju princip kušanja u staklenim čašama prekrivanjem ruke i vrtnjom nježno u krug, kako bi se ulje lagano zagrijalo toplinom ruke i oslobodilo raskošne arome na miris. Zatim (kao i kod vina) nakon vizualizacije i uvida u arome mirisom slijedi kušanje i analiza aroma u ustima. Egzotična vegetacija i zaista lijepo uređenje upotpunjuje cijeli doživljaj ovog odličnog maslinovog ulja.

Vodnjan
Oio Vivo – maslinik i kušaonica
Oio Vivo
Oio Vivo – shop maslinovih ulja i lokalnih gastronomskih proizvoda

Odlično je što u jednako lijepo uređenom shopu Oio Vivo, naravno uz razne veličine boca maslinovog ulja, u ponudi imaju i policu s lokalnim proizvodima poput vina, likera i ostalih žestica.
Navedimo i važan detalj: pri obilasku maslinika i degustaciji možete odabrati tri različita iskustva, od razine s kušanjem kruha i maslinovog ulja, da bi iduće iskustvo bilo upotpunjeno sirom, maslinama i čašom vina, dok puni aranžman uključuje i pršut te desert s maslinovim uljem.

Vodnjan
Putopis Vodnjan: Degustacija maslinovih ulja uz nareske i vino – Oio Vivo

Ono najbolje, uz profesionalnu degustaciju ljubaznog tima uz sva tri iskustva nude i vožnju robusnim Land Rover vozilom oko najvećeg maslinika u južnoj Istri (pričamo o površini na jednoj lokaciji). Tamo ćete, poput nas, vidjeti i pogled prema Brijunima i Puli pa na drugu stranu vidite zvonik crkve obližnje Galižane. A onda u jednom trenu kraj vas, baš kao iz bajke, protrči oveći divlji zec jer mu je među maslinama, neupitno, lijepo. Razumijemo ga.

Oio Vivo
Oio Vivo maslinik i pogled na crkveni toranj u Galižani
Vodnjan
Obilazak Oio Vivo maslinika Land Rover vozilom – putopis Vodnjan

Oio Vivo – trgovina, kušaonica i maslinici
Puljska cesta 200, Galižana
radno vrijeme: pon-sub 8-21, ned 9-17
kontakt mail: oio-vivo.com

web shop: link
kontakt broj: +385 (0)99 541 96 36, +385 (0)99 6838 496

—————————————————————————————

Bora Nera Specialty kava i odličan smještaj u Vodnjanu (B&B Tocà la Louna)

Na prvu zvuči čudno da smo smještaj i specialty kavu stavili u isti podnaslov. Ipak, razlog je više nego realan. Pri našem boravku u Vodnjanu bili smo smješteni u B&B Tocà la Louna čiji su vlasnici ujedno i distributeri te vlasnici najoriginalnije pržionice specialty kave u Istri. Oni ujedno provode i edukacije te degustacije.

Bora Nera Specialty kava
Bora Nera Specialty kava – Vodnjan

Vodnjan nije prevelik grad, dapače, taman nam je po mjeri. Ali prava sreća je da su lijepo namještene sobe smještene u istom dvorištu kao i Bora Nera Specialty kava, kuća do kuće.

U smještaju smo, osim u lijepo rashlađenim sobama, uživali i u predivnom suživotu s prirodom iliti permakulturom koju provode vlasnici ovog dvojnog objekta, bračni par Erika Forlani Cardin i Matteo Cardin. Društvo nam je često pravio i njihov krasni mačak, bilo da je ljubopitljivo gledao tko dolazi ili tek ležerno zijevao kao na fotografiji iznad.

Vodnjan
Bora Nera laboratorij specialty kave: Matteo Cardin i Erika Forlani Cardin

Iako smo već pili specialty kave u Hrvatskoj i vani, Bora Nera kava je na neki način drugačija. Prije svega sam pristup cijeloj priči, od dobavke zelene kave (kava je inače voće, to ste vjerujemo znali?) pa do laganog do srednjeg prženja, načina pripreme napitka, vode koja se pri tome koristi (od tvrdoće, količine itd.), uređaja koje koriste itd. Sve to, ali i iskustvo s terena ovo dvoje neizmjerno zanimljivih i dragih ljudi. Boravili su Erika i Matteo i u prašumama Laosa, uz Australiju i još nekoliko zemalja. U Laosu su upoznali proces proizvodnje kave.
Pri nabavci zrna kave iz Perua, Costa Rice, Brazila, Hondurasa, Kolumbije, Perua itd. posluju s malim plantažama te im je izuzetno važna etičnost pri poslovanju, što uključuje dobar odnos prema radnicima na plantažama i pristojnu cijenu farmama, što je u slučaju specialty kave znatno više ispoštovano nego u slučaju standardne kave. Kao kod bodovanja vina, tako je i u strogom ocjenjivanju kave specialty ona koja dobije visoki broj bodova, od 80 naviše. Radi se, naravno, samo o čistoj arabici.
Osim što smo pričali o nekoliko načina pripreme kave, od V60 nadalje te o tome tko više voli espresso, tko turski način pripreme kave itd., saznali smo i o ljusci kave od koje, zamislite, u Bora Nera rade čaj. Prodaju ljuske kave koje u sebi imaju ponajviše nutrijenata pa je taj čaj onda i vrlo koristan za ljudski organizam, a okusom je slojevit, preko elegantne voćnosti breskve i šipka do lagane začinske note likoricije i karamele. Kako smo veliki ljubitelji čaja izuzetno nam je drago da smo i ovo probali na degustaciji.
Uz to, u dvije različite čaše su nam pripremili istu specialty kavu (iz Costa Rice) pa smo, vrlo sličnu vinu, primijetili ogromnu razliku u aromama pri odabiru čaše. Jedna čaša davala je izoštrene voćne arome, dok je druga davala čokoladno drvenaste začinske note. Da ne zaboravimo, razina kofeina kod specialty kave znatno je niža od robuste koja ima snažnije tijelo i veću gorčinu. Ukratko, nesavršenost zrna prekriva se snažnijim prženjem pa se tako rađa jedna potpuno druga priča od ove elegantnije filozofije aroma specialty kave.

Bora Nera specialty kava
Matteo Cardin u laboratoriju za specialty kavu

Njihove specialty kave našli smo i u restoranu Vodnjanka, stotinjak metara dalje.

Naša velika preporuka je: rezervirajte termin za jednu od degustacija (od sat vremena ili od dva sata). U opsežnijoj degustaciji je kušanje tri specialty kave kao i čokolade s Bora Nera specialty kavom, ali i kušanje kolača domaćina. Oduševit će vas. Ovom prilikom zahvaljujemo što su nam nekoliko kolača ostavili i uz doručak idući dan, iako je i sam doručak vrlo dobar, od džemova, jogurta i narezaka do samih napitaka.
Po dnevnoj cijeni sobe za dvoje od 90€ za kolovoz te 80€ u rujnu ovo je jedan od boljih smještaja u idealnom ambijentu mira uz, vjerujte nam, jedne od najboljih domaćina koje smo ikad upoznali.

Bora Nera laboratorij & degustacije specialty kave
Gradina 12, Vodnjan
info mail: coffee@boranera.com
kontakt telefon: +385 (0)98 1828 726 , +385 (0)99 8558 381
web stranica: link

——————————————————————————————

E sad, Vodnjan kao Vodnjan već i sam za sebe je lijep, urban i mističan. Ono što daje veliki dodatni plus svakako je blizina mora. Doslovno za deset minuta lagane vožnje stižete do dugih plaža Peroja ili okolice Fažane, a i Pula je na tek nekoliko minuta.
Dolazak na jako kul zalazak sunca u surferskom Peroju donio nam je kupanje u idealnim uvjetima – bez gužve, uz mirno i iznimno čisto more. Osvježenje u kolovozu, rujnu ili listopadu? Apsolutno. Sve o plažama u okolici Vodnjana (od Peroja do Barbarige) koje su izuzetno pet friendly pogledajte ovdje.

Peroj
Duge plaže u okolici Vodnjana su na tek nekoliko minuta vožnje

Ima li nešto bolje od kombinacije mirnog smještaja usred zelenila i plaže na nekoliko minuta?
Naš odgovor je: upravo ovo se zove najbolje ljetovanje, baš po mjeri čovjeka.
Pogledajte i naš video:

Članak je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana
fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana