Za izletište i restoran Kod Đurđe u malom zagorskom mjestu Vrtnjakovec dobili smo preporuku od prijatelja kojem vjerujemo. Njegovi roditelji imaju OPG u Slavoniji pa kada nam je rekao kako je Kod Đurđe zapravo dio OPG-a te da u restoranu u najvećem dijelu koriste svoje proizvode ili one sa susjednih imanja, nije bilo dvojbe – idemo tamo.

Na tek pola sata vožnje od Zagreba, taman prije Krapinskih Toplica, smjestilo se pitomo mjesto utkano u zagorsko zelenilo, Vrtnjakovec. Izletište Kod Đurđe kao restoran radi od 2018. Posao su pokrenuli Đurđa i Ivan Halapir i to u rodnoj kući gđe Đurđe. I danas, godinu dana nakon smrti g. Ivana, kuća gordo stoji na križanju pri kojem je kapelica, drvena autobusna stanica i putokaz za mjesto Donje Vino. Cijela scena u minuti donosi sjetnu zagorsku idilu, odmah smo primijetili pri ulazu.

Terasi koja prima barem tridesetak gostiju hlad donosi drvena konstrukcija u nježnoj zelenoj boji. Ona se, pak, lijepo stapa uz brajdu pa cijelo vrijeme gosti imaju dojam kao da su na nekom domaćem zagorskom imanju. Tome doprinosi i susjed koji u pozadini fotografije vadi sijeno za svog bijelog konja. A taj predivni konj upravo je slobodno trčkarao širokim imanjem i pasao travu, no kada nas je vidio došao je do ograde i bio je spreman na maženje.

Čuli smo od prijatelja koji nam je preporučio ovaj restoran kako tu imaju neviđeno dobru pohanu domaću piletinu, savijače od domaćeg vučenog tijesta te da koriste domaća jaja za rezance, kao i da je povrće iz njihove proizvodnje. Tako smo nekako u glavi i složili što bismo jeli, a onda smo pred ulazom sreli nju – gđu Ivanu, mladu vlasnicu koja je nakon smrti oca preuzela vođenje restorana Kod Đurđe.
Ivana je upravo na terasu iznosila Đurđinu platu za 2 osobe. Pogađate… naručili smo i platu. Ivana Jukić (rođena Halapir), majka četvero djece od 5 do 13 godina, iza sebe ima višegodišnje iskustvo u hotelijerskoj branši, kao i u radu u obiteljskom OPG-u i restoranu.

Ivana Jukić OPG Halapir Vrtnjakovec
Ivana Jukić vođenje restorana preuzela je od roditelja, Đurđe i Ivana Halapira

Srećom pa nismo bili potpuno opsjednuti platom koja je izgledala izuzetno privlačno, pa smo ručak započeli velikom porcijom juhe s domaćim rezancima i priličnom količinom kuhane govedine. Cijena joj je 4,50€ po porciji.

Kakva je bila juha vjerojatno govori to da je svatko od nas troje vadio po dva puta i da nam je na koncu još ostalo u zdjeli. Okus dvobojnih mrkvi upravo je rajski – nježan i slatkast te juhi uz rezance srednje debljine daje snažni predznak krasnog seoskog domaćinstva. Nismo vadili i treći put samo iz jednog razloga – jer nakon toga ne bismo mogli pojesti veći dio glavnih jela. Ah, pokazalo se kasnije, nije nam to uspjelo ni sada, kada smo se čuvali. Zašto? Pogledajte ispod naš video i bit će vam jasno.

@eatoutzagreb Predivno Zagorje, priroda, životinje i? Do sad uglavnom osrednja klopa. Ali ????Kod Đurđe u mjestu Vrtnjakovec 59 je fenomenalno izletište za ručak sve dane osim ponedjeljka, kad ne rade. Kod Đurđe je dio OPG-a pa je većina proizvoda iz domaćeg uzgoja. Vidi divna jela, lijepi ambijent i cijene. I kreni ovih dana u Zagorje na izlet, samo je 30 minuta vožnje od Zagreba. Velika preporuka! ???? . #zagorje #restorani #izlet #eatoutzagreb #hrana #zagrebtiktok #domacahrana #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Da, ovdje su porcije uistinu zagorske. U najboljem smislu te riječi. Obilne, zasitne, međutim ono što restoran Kod Đurđe razlikuje od drugih zagorskih restorana je kvaliteta namirnica i okusi na koje gosti ne mogu ostati imuni.
Jedemo već godinama u Zagorju i na prste jedne ruke možemo navesti restorane koji imaju ovako kvalitetnu ponudu jela. Uz to, Kod Đurđe ne cilja na stotine gostiju dnevno, kako to prakticiraju popularni i u najbolju ruku osrednji restorani Grašo ili Gjalski.
Prije dolaska Kod Đurđe, iskreno preporučujemo, najavite se pozivom na broj telefona 098 307 886. Tako smo učinili i mi pa nas je čekao naš stol u hladu na terasi. Uređenje je vintage s lijepim vezenim nadstolnjacima. Jelovnik je umjereno kratak što je odlično, jer nude ona jela koja mogu pripremiti friško od namirnica iz njihovog vrta ili sa susjednih imanja.

Tako su taj dan ubrali bukovače koje su nam poslužili i pohane (kao predjelo), ali i u okviru plate – sa žara – uz domaće tikvice i mladi luk. Zapečeni grah bio je blago začinjen i slastan pa je u kontrastu salate poput krastavca s vrhnjem ili kombinacije rajčice i mozzarelle bio izvrsna pratnja mesu s roštilja.

Kod Đurđe
Đurđina plata za dvoje je, bez pretjerivanja, dostatna i za troje ljudi košta 39€

Evo zašto je hrana Kod Đurđe bolja od restorana u široj regiji. Na plati se nalaze i koštalci, pljeskavice kakve još nismo imali prilike jesti. Meso kao da je od smjese za kobasice, moguće da je i prodimljeno, a dio mesa nije samljeven, nego je ručno rezan u sitne komadiće. Čini nam se i da je kratko prodimljen. A to, uz odličnu začinjenost (perfektna slanoća i pikantnost paprike i papra) ovom jelu daje upravo premium okus. Tu su i svinjski odresci punjeni šunkom i sirom – za to jelo nam se također čini da je kratko okusilo dima i pri tome ne mislimo tek na finiširanje na roštilju. Vjerojatno je, kad razmislimo, prodimljena domaća šunka kojom je odrezak punjen.
Otkošteni nadbatak sa žara je klasično dobar, a dodaci – pečene paprike i krumpiri pečeni u ljusci pa nabildani aromatiziranim sirom su odličan dodatak plati. I kao da to nije dovoljno – tu su i dva komada pileće jetrice umotana u špek pa tako zapečena. E da – i dvije slatkasto pikantne crvene papričice punjene nečim između sira i kajmaka. Perfektno. Ova plata za dvoje (a mi bismo rekli i za troje) košta vrlo korektnih 39€.

Kod Đurđe
hrskavo pohana piletina iz domaćeg uzgoja Kod Đurđe
Patka s mlincima i pohana piletina
pečena patka iz domaćeg uzgoja s mlincima
Pohane bukovače
pohane bukovače – Kod Đurđe Vrtnjakovec

O velikoj porciji hrskavih pohanih bukovača (9€) smo već kratko iznad – apsolutno ih preporučujemo onima koji ne jedu meso. Uz njih vegetarijancima preporučujemo i pečene štrukle (nisu zapečene u umaku, op.a.) ili pak kuhane slatkaste štrukle s prezlima u maslacu.
Da se vratimo na fotografije iznad – pohana piletina iz domaćeg uzgoja (13€) Kod Đurđe nešto je što zaslužuje zasebno poglavlje, ako ne i članak.
Toliko je hrskava, a meso neupitno domaće piletine je sočno i ukusno – onakvo kako ste (potencijalno) do sada mogli probati samo kod bake na selu. Zato su restorani poput ovog vrijedni zlata, jer su rijetki. Slično je i s pečenom patkom iz domaćeg uzgoja s mlincima (14€).

Restoran Kod Đurđe u sklopu je, kako smo rekli, OPG-a Ivan Halapir. Kako su, dakle, i sami proizvođači, a tu su uvijek i proizvodi sa susjednih imanja, kod njih je moguće kupiti i džemove, povrće itd. Upitajte u restoranu pa će vam reći što imaju tih dana. Sami peku i fini kruh (miješaju raženo, pirovo te pirovo integralno brašno), a pohvalit će se i svojim ovogodišnjim sokom od bazge kojeg kombiniraju s limunovim sokom i ponekim listom mente koja im raste u posudama uz terasu.

Za one koji žele nešto konkretnije od soka, napominjemo kako smo pili vino koje sami proizvode (radi se o vrlo korektnoj bijeloj kupaži nekoliko sorti s naglaskom na Graševinu).
I za kraj – deserti. Kuhani štrukli s prezlima na maslacu posuti su zlatnim grožđicama i povrh lagano prelivene pekmezom te vrhnjem. Štrukli su tek lagano slatkasti zbog grožđica i pekmeza i slasne su. Uzor su o kakvom neki u centru Zagreba, koji se inače hvale štruklima, mogu tek sanjati. Štrudle s ručno vučenim korama punjene višnjama i trešnjama su karakterne- razlika ovih i kupovnih kora se itekako osjeti pod zubima kao i u okusu. Da ovdje i samo svratite usput te pokupite ove deserte za doma – bit ćete izuzetno zadovoljni i sretni ljudi. Kuhani štrukli koštaju 6€, oni pečeni 5,50€, dok štrudle koštaju 6€.

Štrudle od višanja i trešanja sa sladoledom od vanilije

Još jednom napominjemo – pri dolasku u ovu najbolje čuvanu zagorsku gastronomsku tajnu se najavite kako bi vas dočekalo mjesto za stolom. Iako restoran Kod Đurđe ima tridesetak sjedećih mjesta na terasi i još toliko u simpatičnom vintage interijeru, kapacitet kuhinje je ograničen – imajte to u vidu. Dodajmo i da smo vidjeli brdo flomastera koji čekaju najmlađe goste, kao i sjedalicu te prematalište za bebe.

Kada uzmemo u obzir kvalitetu i okuse koje smo doživjeli ručak u restoranu Kod Đurđe proglašavamo najboljim na zagorskom području unazad sigurno dvadeset godina. Je li to dovoljno da na izlet u prirodu odete do Vrtnjakovca na tek tridesetak minuta od Zagreba? Odlučite sami.

Restoran i izletište Kod Đurđe (OPG Ivan Halapir), Vrtnjakovec 59
kontakt broj: 098 307 886
radno vrijeme: pon – zatvoreno, uto-pet 12-18, sub-ned 12-19
Facebook profil: link

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana