Stiže ljeto – i to galopirajućom brzinom. Već ovih dana griju nas za proljeće toplih 25°C, a uskoro će dosegnuti i ljetnih 30°C. Baš zato smatramo da je latinoamerički ceviche, osvježavajuće rashlađeno jelo ribe marinirane u citrusima uz brdo povrća, perfektan obrok za mjesece pred nama.
Pripremit ćete ga unutar sat vremena, a arome citrusa, slasne ribe i morskih plodova i povrća (prije svega uvijek oduševi svježe narezani korijandar) će vas oduševiti.
U nastavku pogledajte kako smo pripremili ovo divno jelo i naravno – krenite u kupnju i pripremite ga već ovih dana, jednostavno je.

U ceviche smo se zaljubili u Berlinu. U tamošnjem restoranu Cevicheria pripremala su se peruanska jela, a kuhala je mlada Argentinka za koju smo na koncu saznali kako joj korijeni sežu i do Hrvatske. Tamo su nam, između ostalih jela, pripremili i genijalni ceviche od tanko narezanih pa mariniranih krakova hobotnice, a tu su bila i zrna kukuruza, nešto tanko narezanog luka, zelena salata i umak Leche de Tigre, čest u pripremama ovog jela.
I zaista, ovo jelo može biti interpretirano na stotine raznih načina. Bilo da se radi o vama omiljenoj kombinaciji sitno rezanog povrća ili pak dodatka one ribe koju rado jedete – bila to tuna ili neka bijela riba, a često se mariniraju i plodovi mora. Na koncu, zašto vaš ceviche ne bi bio i veganski? Narežite brdo povrća, začinite ga citrusima (limun, limeta, …) i uživajte u vašoj kreaciji.

Naš odabir ovaj put bili su brancin, kozice i kombinacija povrća koju donosimo u nastavku. Također, latinoamerički ceviche smo poslužili u hrskavim tortiljama. Naravno da se radi o METRO Chef tortiljama koje su optimalni omjer cijene i kvalitete, to vrlo dobro znaju svi restorani koji pripremaju street food jela. Iako ceviche vrlo lagano može biti i bistro jelo, kao i fine dining varijanta jela.
I ostale namirnice, uz tortilje, nabavili smo u trgovačkom centru METRO, najpouzdanijem gastronomskom eldoradu svih profesionalaca i foodie entuzijasta.

Latinoamerički ceviche
Recept za latinoamerički ceviche započinje odlaskom u odličnu METRO ribarnicu

Iako smo u METRO ribarnicu došli u subotu, dakle nakon petka koji je tradicionalno vrlo posjećen dan kada je u pitanju kupnja ribe, dočekala nas je vrlo dobra ponuda. Odabrali smo lijepog brancina kalibra 330-500g (hrvatsko ribolovno područje) i dvadesetak prilično krupnih repova tigrastih kozica.

Latinoamerički ceviche
Brancina od nešto ispod pola kilograma i krupne tigraste kozice “ulovili” smo u METRO ribarnici pa ih pripremili za latinoamerički ceviche

Brancina smo filetirali, od kožice, glave i kostiju skuhali juhu, a meso smo narezali na sitne komadiće. Kozicama smo očistili opne, a meso smo također narezali na sitne komadiće.
Latinoamerički ceviche je fantastično jelo jer sadržava slojevite kiselkaste, ljutkaste, slatkaste i herbalne arome. Zato smo posjetili i METRO odjel povrća i voća te kupili limune, limete, cherry rajčice (trobojne), ljute habanero papričice, trobojne paprike, ljubičasti luk, svježi korijandar, krastavac salatar, avokado te naranče i nektarine za slatki završetak. Alternativa tome je mango, kojeg također možete naći na METRO policama istog odjela.
I onda doma, nakon rezanja ribe i kozica, iste mariniramo u soku 2 limuna i 1 limete te stavimo tu posudu na sat vremena u zamrzivač ili 2-3 sata u hladnjak kako bi meso, kada ga prožmu citrusi, bilo hladno. Za to vrijeme smo rezali povrće.

SASTOJCI u METRO-u za latinoamerički ceviche (4 osobe): 1 paket od 8 METRO Chef tortilja (manje, promjera 20cm), brancin od cca 0,5kg, 20 repova tigrastih kozica (može i škamp), 3 limuna, 1 limeta, 10 kom. cherry rajčica, 3 paprike babure različitih boja, pola ljute habanero paprike (do jedne cijele – biti pažljiv), 1 krastavac salatar, 1 srednji ljubičasti luk, 2 Ready to eat avokada, 3 nektarine, sok od 2 naranče i 6 jušnih žlica METRO Chef maslinovog ulja za finiširanje jela

E sad, nakon sat vremena u zamrzivaču dočekat će vas boja mesa ribe koja se “skuhala” u citrusima – krasna svijetla boja koja ide prema mjestimično ružičastoj. Višak citrusa ocijedite pa u tu zdjelu dodajte narezano povrće (svo povrće režite na sitne kockice, jedan svježi korijandar izrežemo na sitno te eventualno ljubičasti luk po želji na tanke polumjesece).

Upitat ćete se sada – samo malo, otkud sad ove hrskavo pečene košarice od tijesta? Pa to su naše METRO Chef tortilje koje smo premazali s obje strane uljem (suncokretovim ili maslinovim, po želji). Tada smo ih na 5 minuta u pećnici pekli na 200°C prebacivši ih preko keramičke zdjelice kako bi dobile oblik valovite košarice.
Nakon 5 minuta okrenemo ih na drugu stranu i pečemo još 3 minute da potamne i iznutra.

Kada su nam košarice gotove napunimo ih sadržajem uz napomenu – latinoamerički ceviche treba biti, osim osvježavajuće kiselkast i slatkast i barem donekle ljut, no pazite da ne pretjerate s habanero papričicom. Izgleda nevino i fenomenalna je za niz jela, između ostalog i za curryje, ali dozirajte je u ovom jelu – krenite s pola papričice te dodajte još malo tek ako vam se kada testirate smjesu pri kraju učini da nije dovoljno ljuto. Za kraj, kada napunite košaricu, nad svakom prelijte po 2 žlice smjese METRO Chef maslinovog ulja i narančinog soka kako bi dala slatkasto-kremasti moment cijeloj priči. Na samom kraju tanko narežite i po nekoliko šnitica avokada povrh, iako ih alternativno možete ubaciti i narezanog na kockice pri kraju miješanja ribe i povrća.
Budući da su tortilje prilično velike, 20cm promjer, bit će dovoljne dvije po osobi kao glavno jelo.

Košarice METRO Chef Professional Hrvatska
Hrskave košarice uz slasni ceviche idealan je recept za tople mjesece pred nama

Detalje pripreme pogledajte u našem videu ispod te odite u METRO trgovački centar po sastojke za brojne recepte iz apsolutno svih kuhinja svijeta:

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana