Toliko smo puta u glavi prevrtjeli ovaj članak da ga na koncu gotovo nismo ni napisali. Jer napisan je u mislima, ta sigurno smo ga napisali i za portal?
Tajanstveni bar poznatog (prije svega) zagrebačkog književnika i novinara Zvonimira Milčeca, “Knjiga i kava Milčec”, otkad ga je 1995. otvorio pokojni novinar stoji u Jurišićevoj 5 i tinja. Ne gasi se.
Danas, na desetu godišnjicu smrti g. Milčeca, dobrog duha Zagreba, pišemo ovaj hommage vjernom kroničaru dragog nam grada.

Kako je uređenjem ova sada već vintage kavana i dalje ostala u obiteljskom vlasništvu, zadržala je dobri duh mini kavane starog Zagreba, onog kojeg više gotovo da i nema. Da pojasnimo naslov onima koji ne znaju, u raznoraznim pretvorbama i preuzimanjima kavana pri zagrebačkom Trgu doslovno su sve postale šund prostori mahom korisnika bliskih tadašnjoj gradskoj ili državnoj vlasti. Instantno su, pogađate, zaokrenule vrat i žanru kavane kakav smo znali do tad. Zamijenio je i goste iz onih koji čitaju u one koji uz lake note đuskaju do zore i onkraj.
Knjiga i kava Milčec ostala je ista i baš po tome je različita od svih ostalih. Zapravo, ovaj bar ili kavanica malo je, no snažno svjetlo u tmini novog zagrebačkog ugostiteljskog cunamija pri Trgu. Tek godinu dana nakon smrti Zvonca Milčeca i to na isti dan, 17.4., umrla je i njegova kći Maja Milčec. K&K (Knjiga i kava, op.a.) uz partnere nastavlja voditi druga kći Ana i tako je, koliko znamo, do danas.

Knjiga i kava Milčec
Knjiga i kava Milčec – detalj interijera

G. Milčec bio je strastveni pušač i skupljač lula, što se može vidjeti i na brojnim fotografijama u baru. Tako je u K&K i danas, poluzadimljeno i vrlo dinamično. I rijetko tko tipka po mobitelu. Svi razgovaraju, što je poprilično šokantno. Taj tajanstveni šerlokovski ambijent upravo je intenziviran starinskim uređenjem, stubom koja zaškripi od nemoći pri odlasku na galeriju i starim novinama koje nehajno leže na stolu u drvenom okviru. Pobogu, čak i jedini stol za nepušače ima pepeljaru.

Knjiga i kava Milčec
Interijer uz jedini stol za nepušače… s pepeljarom – Knjiga i kava Milčec

Ovdje imaju dobra craft točena piva, ukusnu i gustu vruću čokoladu, specijalne kave koje dovrše šlagom i tostiranim bademima koji vole otklizati na stol. Sve je ovdje ležerno, starinski i iskreno. Čak i simpatični konobar koji pokajnički kaže da ne zna složiti neke oldskul zimske koktele iz karte pića jer je tada bio zaposlen u Milčecu tek nekoliko dana. Nismo mu zamjerili. Ovaj put.
A tu su i vjerni gosti koji obožavaju ovaj bar i rado mu se vraćaju. Otkad je lijepog vremena tu je i malena terasa, baš kak se šika.
Po kutijici, pak, pseće hrane kod šanka rekli bismo da je K&K dog-friendly.

Ispod pogledajte i naš video, neka vam on pokuša dočarati naše ikustvo i ambijent koji nudi kavana Knjiga i kava Milčec. Milčec, dobri duh Zagreba, otišao je prije 10 godina. Zagreb ga i dalje nije zaboravio, a Zvižduk s Bukovca jači je nego ikad prije.

@eatoutzagreb Jedan od najurbanijih barova s interijerom kao iz filma Sharlocka Holmesa je na nekoliko metara od Trga u Zagrebu. Pogledajte po kome nosi ime i kakva je atmosfera. ???? Knjiga i kava Milčec, Jurišićeva ul. 5 Zagreb . #zagreb #kava #trgbanajelacica #eatoutzagreb #zagrebtiktok #zatebe #zagreb???????? ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Rijetki su originalni barovi u Zagrebu. Knjiga i kava Milčec apsolutno je jedan od njih.

Knjiga i kava Milčec , Jurišićeva ul. 5 Zagreb
radno vrijeme: pon-čet 7:30-23, pet-sub 7:30-00

telefon: 098 978 32 76
Facebook stranica:
link

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana