Kada netko spomene Nacionalni park Plitvička jezera, svima redom ukaže se osmijeh na licu. Ovaj najstariji i najveći nacionalni park u Republici Hrvatskoj upravo ovih dana slavi 75 godina od proglašenja nacionalnim parkom. Čestitamo. Trideset godina kasnije upisan je i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
Prije nekoliko dana, uz predivno toplo vrijeme, posjetili smo Plitvička jezera i nakon bajkovite šetnje, vožnje elektrobrodom i panoramskim vozilom, uživali u hrani restorana Lička kuća. U ovom putopisu donosimo iskustvo i korisne savjete za vas.

Uz šesnaest imenovanih i brojna manja neimenovana kaskadna jezera Nacionalni park Plitvička jezera pravi je raj za istraživanje i užitke za ljubitelje prirodnih ljepota. S obzirom na to da tamo nismo bili sigurno četiri, pet godina, bilo nam je zanimljivo vidjeti kakvo je trenutno stanje.
Krećemo automobilom ujutro iz Zagreba i za nešto više od sat i pol smo na Plitvičkim jezerima. Najbrži put uključuje i cestarinu od prihvatljivih 2,5€ po smjeru. Kod Ulaza 1 nalazimo svu potrebnu logistiku – tu su prostrani parkinzi, bankomat, Nacionalni restoran Lička kuća, prodaja ulaznica, cafe i toalet. Vidimo da je i autobusna stanica odmah pokraj tako da je Ulaz 1 zapravo blizu svim posjetiteljima, kojim god prijevoznim sredstvom došli.
Predlažemo vam da ulaznice kupite online, jer ćete tako ući bez ikakvog čekanja. Cjenik u kojem možete naći i online kupnju karata nalazi se ovdje, a radno vrijeme i detaljno opisane programe obilaska (samostalno ili s vodičem za grupe od minimalno 15 ljudi) pronađite u ovom linku.

Već nakon ulaza čekaju nas prizori koji oduzimaju dah.

Nacionalni park Plitvička jezera
Nestvarna priroda dostupna je iz apsolutno svih krajeva Hrvatske i šire regije
Nacionalni park Plitvička jezera
Već od prve sekunde prizori koje nudi Nacionalni park Plitvička jezera oduzimaju dah

Od niza mogućih programa šetnji i vožnji unutar Nacionalnog parka naša odluka je pala na Program C koji je dug otprilike 8.000m i obuhvaća obilazak i Donjih i Gornjih jezera. Po nama ovo je jedan od najboljih programa koji si možete priuštiti u otprilike 4-4.5 sata lagane šetnje pa pogledajte detalje u linku iznad.
U prvom dijelu razgledavanja dolazimo do bistroa Kozjačka draga smještenog na zeleno smaragdnoj obali najdubljeg jezera Kozjak. Tu smo, u iščekivanju elektrobroda (dolazi svakih pola sata) na lijepoj poljani pod velikom drvenom nadstrešnicom popili po hladnu limunadu. Kad pričamo o poljanama i uređenosti, Nacionalni park Plitvička jezera, rekli bismo iz barem desetak posjeta zadnjih dvadeset godina, nikad nije izgledao bolje.
Sve staze perfektno su počišćene i uredne, slapovi su snažni i prepuni potentnom vodom. Život jednostavno nevjerojatno buja i sve uokolo pršti. Dakle ne pršti samo Veliki prštavac s naše naslovne fotografije, drugi najveći vodopad na Plitvičkim jezerima (nakon Velikog slapa) – ovdje doslovno sve spektakularno pršti, zeleni, buja.

Vrijedi napomenuti kako su i vožnje elektrobrodom i, kasnije, panoramskim vozilom po cestama unutar Nacionalnog parka u cijeni ulaznice. Tako smo nakon uzbudljive šetnje pune užitaka prošli Veliki slap, Veliki i Mali prštavac i niz drugih slapova koji se poput kakve čarolije već za nekoliko metara spajaju s potpuno mirnim i tihim jezerima. Moć prirode u svoj svojoj snazi.

Nacionalni park Plitvička jezera
Plitvička jezera su lokacija najljepših uspomena gostiju iz Hrvatske i svijeta
Plitvice Hrvatska
Nacionalni park Plitvička jezera

Pri hodanju prema stanici panoramskog vozila koji nas je vratio gotovo do polazišne točke i Ulaza 1 (na desetak minuta hoda do ulaza) vidjeli smo i uživanje na livadi, ali i damu koja se osamljeno sunčala uz jezero. Mnogi su došli obiteljski, neki uz prijatelje, bilo je i parova, kao i organiziranih grupa s vodičima. S druge strane, bilo je i onih koji su odlučili sami istražiti ljepote Plitvičkih jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera
Odmor uz jezero na livadi Nacionalnog parka
Plitvice
Prijevoz panoramskim vozilom također je u cijeni ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera

Uz povratak s pogledom na Veliki slap te turističko fotografiranje uz ogromnog ličkog medvjeda stižemo i do rezerviranog termina za ručak u Ličkoj kući. Iako nam se činilo kako će nam ruta hodanja trajati duže stigli smo s tek 10 minuta zakašnjenja od rezerviranog termina.

Nacionalni restoran Lička kuća, kao što smo pri početku napisali, nalazi se tik kraj Ulaza 1, a na minutu hoda nalazi se i parking nacionalnog parka. Gostima restorana ovdje nude i besplatan parking tijekom objeda.
Izgrađen 1972. kao autentična drvena lička kuća, prije nekoliko godina doživio je generalno preuređenje kako prostora, tako i menija.

Nacionalni restoran Lička kuća
Nacionalni restoran Lička kuća

Očekivali smo kako će Lička kuća ostaviti korektan utisak na nas, jer smo čuli da su dignuli razinu zadnjih godina. Pružili su nam i više od toga. Na početku, njuškajući po interijeru na dvije etaže (oko 270 sjedećih mjesta – a imaju i vanjsku terasu), naletjeli smo i na kuhinju u kojoj godinama kuhaju gospođa Blaža i gospođa Božica. Prva u Plitvičkim jezerima (pri tome mislimo na više objekata unutar parka) kuha već 26 godina, a druga – pazite sad – punih 40 godina. Teta Božica nam na brzinu, jer čekaju je nove narudžbe, kaže kako u mirovinu ide za nekoliko dana, točnije 15.4. Ovaj članak, osim svim putnicima željnima predivnog izleta i hrane, baš iz tog razloga posvećujemo upravo njoj – vrijednoj ženi iz lokalne zajednice koja je cijeli život posvetila poštenom i iskrenom radu.

Lička kuća
U kuhinji Ličke kuće vlada dinamična, ali i skladna atmosfera: Gđa Blaža (lijevo) unutar Nacionalnog parka radi 26 godina, a gđa Božica ravno 40
Nacionalni park Plitvička jezera
U prizemlju Nacionalni restoran Lička kuća ima otvoreni roštilj, kao i ognjište

Iako je bio slobodan i jedan stol na ugodnoj vanjskoj terasi, odlučili smo sjesti unutra. Tamo vidimo ognjište iz kojeg tinja vatrica te pokraj njega roštilj u ovom dijelu otvorene kuhinje. Tu majstor roštilja priprema, kako smo vidjeli, mahom splet mesa i povrća.

Budući da jedan član našeg tima ima ličke korijene upitali smo ga što misli o jelovniku Ličke kuće. Rekao je, pogledavši detaljno jelovnik kojeg donosimo i ovdje, kako ne može zamisliti bolje posložena tradicionalna lička jela od popisa koji je pregledao. Od vruće ličke kalje (tri vrste mesa uz kupus i lički krumpir), janjeće ličke juhe, famozne kremaste base pa nadalje – do mesnih specijaliteta.
U Ličkoj kući, inače, basu poslužuju kao couvert, ali i uz kultne ličke police. Uz razna jela od janjetine na bezbroj načina (što smatramo upravo genijalnim), preko ručno rađene tjestenine, pastrve na više načina Lička kuća predstavlja restoran s najsnažnijim osvrtom na ličku kuhinju u kojem smo ikad jeli. Uz združenu pomoć divnog domaćeg pršuta i ostalih namirnica Lička kuća s pravom nosi i naziv nacionalnog restorana. Sličan restoran ovom (na krajnjem jugu Hrvatske) koji također nosi naziv nacionalnog restorana su Konavoski dvori.

Evo što smo, da se vratimo u naš lički restoran, naručili u Ličkoj kući: za početak ličku i bistru juneću juhu. Obje su bile izuzetno ukusne, okusom podsjećajući na domaće. Juneća prepuna komadića mesa i bogata domaćim rezancima i to baš onakvima kakve volimo – srednje debljine. Lička juha je gušća, uz sitno sjeckanu janjetinu, komadić kruha s cherry rajčicom povrh te je sve ukrašeno žlicom vrhnja koja je dala lijepu svježinu.
Ono što je potpuno premašilo naša očekivanja bila su glavna jela.

Nacionalni park Plitvička jezera
Restoran Lička kuća nudi široki jelovnik nacionalnih jela uz snažni naglasak na lički kraj

Otkuda krenuti… možda od ličkih polica koje su mnogima od nas obilježile djetinjstvo uz toplu bakinu peć. Police iz Ličke kuće su pravi specijalitet kojeg možete naručiti kao pratnju nekom mesnom jelu, ali zapravo to je jedno sasvim zasebno i samostalno jelo. Preko njih su stavljeni bogati komadi mesnatog špeka, već spomenuta krasna kremasta basa, štogod matovilca i hrskavi proprženi domaći luk. Idealno.

Nacionalni park Plitvička jezera
Ličke police, specijalitet u Ličkoj kući, izvrsno je jelo – Nacionalni park Plitvička jezera
Lička kuća
Orzoto od janjetine jedno je od najoriginalnijih jela koje smo pojeli zadnje vrijeme

Orzoto od janjetine je, dakle, nešto najoriginalnije što smo pojeli zadnjih mjeseci. Dubokih je aroma, jer ječmenu kašu sljubljuju s tamnim Velebitskim pivom i mekim komadićima janjetine te narežu povrh i (čini nam se) ličkog sira škripavca. Ovo je moguće jelo s najsnažnijim gurmanskim pedigreom autohtone ličke kuhinje s modernim zaokretom koje smo ikada probali.
Tradicionalno i moderno ogleda se i u janjećim kotletima s hrskavom krustom od začinskog bilja.

Plitvice hrana
Janjeći kotleti s krustom od začinskog bilja

Kotleti su lagano skuhani (Sous vide) pa je meso i dalje delikatno meko, dok je krusta hrskava i daje jedan lijepi kontrast mesu. Tome u Ličkoj kući pridružuju pire od cvjetače, sotirano povrće i umak od timijana koji smjeste pod kotlete, ali i u polusfere domaćeg luka.
Naručili smo i jelo Lički zavežljaj, jednako dobro jelo (na fotografiji iznad vidite ga svezanog u papirnatom omotu). Unutar tog slasnog paketa nalazi se idealno pečena janjetina iz Like, krumpir, ostalo povrće te začinsko bilje, sve fino prožeto ličkom šljivovicom. Uzdravlje, reklo bi se…
Uz spomenuta jela kao i jela od ličke pastrve tu su i klasični steakovi te nekoliko jela za djecu (tjestenina sa šalšom, pileći panirani štapići itd.). Netko je jelovnik zaista pomno osmislio, a osoblje Ličke kuće apsolutno besprijekorno provodi ovu autentičnu lokalnu priču.
Kad smo kod osoblja, spomenimo da nas je posluživala gospođa Mariana, Slunjanka koja također godinama radi u ugostiteljskim objektima Nacionalnog parka.
Uz jela s tamnim mesom, mahom janjetinom, naručili smo i bocu Crnog pinota De Gotho 2019. od Kutjeva, višestruko nagrađivanog vina tamne rubinske boje. Ovo vino obožava karakterna jela od tamnog mesa pa svježinom i aromama po kupinama, malinama i šljivama obogaćuje cijeli ručak. Gospođa Mariana vrlo stručno je prezentirala ovo krasno vino te nam ga je, nakon dekantiranja, i poslužila.

I nismo aromom višnje u krasnom Crnom pinotu završili za ovaj ručak, naručili smo i dva deserta – Medovik je torta od meda koja ima i sloj domaćeg ličkog pekmeza od šljiva te tortu od rogača i naranče u čokoladnoj varijanti. Oboje je pripremljeno perfektno. U Ličkoj kući još, osim ove dvije torte, nude i savijače od jabuka i šljiva. Sve cijene jela pronađite u linku s recentnim jelovnikom Ličke kuće.

restoran Lička kuća
Deserti u Ličkoj kući, osim savijača od jabuka i šljiva, su i torta od rogača i naranče te Medovik – torta od meda s premazom pekmeza od ličkih šljiva

U nizu restorana koje gostima svakodnevno pruža Nacionalni park Plitvička jezera izdvojili bismo još i restoran Borje smješten u predivnom okružju Ličke Plješivice i brda bogatog šumom po imenu Mrsinj. Friško obnovljen, elegantan i moderan, spoj je buffet samoposlužnog objekta (od 10 do 17 sati) te à la carte restorana od 12 do 20 sati svaki dan, dok bar radi od 7 do 20 sati.

Ispod pogledajte video našeg iskustva u Nacionalnom parku Plitvička jezera, kao i u restoranu Lička kuća:

@eatoutzagreb Putopis o jednom od najljepših nacionalnih parkova u svijetu (????NP Plitvička jezera) pogledajte upravo kod nas. Putovanje, parking, hrana, piće itd. Idealna destinacija za društvo, obitelj pa čak i solo. . #hrvatska #putovanje #plitvickajezera #nacionalnipark #izlet #hrana #restoran #eatoutzagreb #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Iskoristite priliku proljetnih cijena ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera, prirodu u punom sjaju i vodene čarolije koja je uistinu spektakularna. Za najbolje snalaženje preuzmite i aplikacije nacionalnog parka, a za sve informacije možete im se javiti i na mail info@np-plitvicka-jezera.hr ili na brojeve telefona
+385 (0)53 751 015 te +385 (0)53 751 014

Još jednom za kraj – čestitamo 75. rođendan Nacionalnom parku Plitvička jezera – dočekuje ga predivan, gord i na ponos svima nama.

sadržaj nastao u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera
fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana